HET GEBIED    Op 15 min. rijden afstand van Dirim guesthouse ligt de antieke stad Efese; een van de belangrijkste antieke opgravingen ter wereld. Efese was in de oudheid een wereldstad. Het had de op een na grootste bibliotheek ter wereld, de Celsius bibliotheek ( zie de foto's ). 

Dirim guesthouse ligt in een uniek vogelgebied tussen de Grote- en Kleine Meander. De Grote Meander was in de oudheid de enige rivier en wereldberoemd door zijn aaneenschakeling van bochten waarvan het woord "meanderen" is afgeleid. Nu kan het eigenlijk geen rivier meer worden genoemd, want het is nog maar een klein stroompje. Het leemachtige water van de Meander stroomt snel en geruisloos in een ongeveer 40 m brede, diepe, met struikgewas omzoomde bedding en mond uit in de Egeische zee. Daar hebben zich uitgestrekte lagunen en delta's gevormd die een belangrijk broed- en overwinteringsgebied zijn voor duizenden watervogels, waaronder flamingo's en kroeskoppelikanen ( zie de fotogalerij ). De begroeiing bij de lagunen is schaars en bestaat uit tamarisken, riet en zeekraal. Er huizen o.a. buidelmezen, zwartkopgorzen en kalanderleeuwerikken. 
In het gebied nabij de Grote Meander liggen ook de antieke steden Milete, Priene en Didyma met zijn grote Apollo Tempel.
Achter de delta van de Grote Meander ligt het Bafameer. Het is een brak meer en eveneens een belangrijk overwinteringsgebied voor veel watervogels.

Het gebied van de Grote Meander ligt op een afstand van minder dan een uur rijden van Dirim guesthouse en de Kleine Meander delta is 20 min. rijden.
Watervogels die in deze gebieden hun broed- of leefgebied hebben zijn o.a. de: kleine zilverreigers, ralreigers, purper- en blauwe reigers, ooievaars, flamingo's, kroeskoppelikanen, lepelaars, ibissen, woudaapjes, sporenkievit, casarca's, pijlstaarten, lachsterns, smienten, enz.
Maar ook: cirlgorzen, grijze gorzen, zwartkopgors, cetizangers, buidelmezen, roodkopklauwier, kalander leeuwerik, ijsvogels, grote kolonies Spaanse mussen, bijeneters en scharrelaars ( zie de foto's ).
 
In de buurt ligt ook het Nationaal Park Samsundagi. Hier zie je in de lente regelmatig de Eleonora's valk en soms de haviksarend; ook de Turkse boomklever leeft in dit gebied.
Het landschap is sterk wisselend, met glooiende heuvels, maar ook met stijle bergen en diepe canyons, delta's, lagunen en meren.Het gebied          Flora & Fauna            Het weer
Home  |  Het Guesthouse   |   De omgeving  |  Uw gastvrouw   |  Fotogalerij   |   Gastenboek   |  Links   |   Contact
copyright 2014    c  webdesign www.mooihuijs.nl